Blogger news

Pages

21 Nisan 2010 Çarşamba

Intel Core İ7 Teknolojileri

Core i7 işlemci ile intelin çalışma stilinde radikal değişimler oldu.
Core i7 işlemcinin özelliklerine bakıcak olursak
  • Core i7 de ,4 CPU çekirdek bulunur, ancak Hyper-Threading özelliği ile bir kerede 8 iş parçacığını işleyebilir.
Intel® Hyper-Threading Teknolojisi:İşlemcinizdeki her bir çekirdeğin aynı anda iki işlem yapabilmesini sağlar.






  • 3 kanallı DDR3 desteği sunar.
  • Intel Turbo Boost teknolojisi ni destekler .Ayrıca ,uygulama çoklu iş parçaçıklarını desteklemiyorsa CPU çekirdeklerini kapatarak işlemci saat hızını daha yüksek hızlara ulaşacak şekilde artırabilir.
Intel® Turbo Boost Teknolojisi: Hızınızı artıran akıllı performansı ile İş yükünüze göre hızınızı otomatik olarak artırır.

  • FSB yerine QPI kullanır . X58 yonga setinde Extreme Edition Core i7 CPU kullanıyorsanız QPI veri yolu 6,4 GT/sn' ye kadar çıkabilir.
FSB (Front Side Bus): İşlemci ile RAM’lar arasındaki veriyoludur. Bu veri yolu anakart üzerindedir. Anakart seçiminde FSB hızı önemli rol oynar.

QPI (QuickParth Interconnection):QPI ,noktadan noktaya bir bağlantıdır.FSB yi kullanan sistemelerde ,ön veri yolu göreceli  olarak daha yavaş çalıştığından ve CPU ,FSB'den çok daha hızlı olan saat hızına erişmek için bir çarpan kullanır.
QPI CPU ya kilitli varsayılan bir özel saat hızında çalıştığından bu tür bir sınır yoktur. Bu hızlı arabirim büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde taşıyabildiğinden LGA-1156 Core i7 ve Core i5 işlemcileri QPI'yı dahili olarak CPU çekirdeği ve bellek denetleyicisi arasında kullanır.

  • Core i7 SSE 4.2 kullanır
Streaming SIMD Extensions (SSE): Tek komutla birden çok veriyi işlemeye yarayan SIMD (Single Instruction Multiple Data) operasyonları, aynı işlemin benzer tipte bir grup veri üzerine uygulanması gibi işlemlerde performans artışını getirir. Bu performans artışı temel olarak çokluortam (multimedya) ve oyun gibi kullanım alanlarında hissedilebilir.

SSE 4.2 :Intel performansı artıracak  ve güç verimliliğinin iyileştirilmesine yardımcı olacak uygulama hedefli SSE4.2 hızlandırıcısını ekledi .SSE4 özellikle grafik ,video kodlama ve işleme,3B grafik ve oyunları hedeflemektedir.SSE4 ile 54 komuta ulaşıldı.
  • Core i72'nin CPU çekrideği (toplam 2MB) başına 256 KB L2 önbelleği bulunur, 8MB da paylaşılmış L3 önbelleği vardır.
L1,L2,L3 cache bellek : L1 ve L2 işlemcilerde standart iken L3 önbellek maliyet odaklı işlemcilerde bulunmuyor. L1 işlemciye en yakın olan, dolayısıyla erişimi en kısa sürede olan ve en hızlı önbellek türü. L2 ise L1'den sonra gelen erişim süresi L1 'e göre nispeten daha yüksek ve daha yavaş önbellek. Çok çekirdekli işlemcilerde her çekirdeğin kendine ait L1 L2 önbelleği bulunmakta. L3 ise aynı hiyerarşik sırayı izleyen ve kapasite olarak L1 ve L2 'den çok daha büyük ve her çekirdek tarafından ortak olarak kullanılan önbellek çeşidi. L3'ün bir diğer önemli özelliği ise bilgi saklamanın dışında çekirdeklerin paralel işlem sırasında birbirleriyle paylaşması gereken bilgileri tutarak işlemciler arasındaki iletişim hattının fazladan meşgül edilmesini önlemek.

Şimdilik Intel Core İ7 hakkında yazıcaklarım bu kadar.
                                                                                                         
                                                                                   NESLİHAN TÜRKERİ     

3 yorum:

  1. Eline sağlık Neslihan Hocam, süper olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Hocam hafta sonuna odev vermistiniz ama zaten siz yazmissiniz :)

    YanıtlaSil
  3. Hocam elinize sağlık Teşekkürler.

    YanıtlaSil

 

Blogger news

Blogroll

About